Fenomenul de innisipare al puturilor consta in patrunderea particulelor fine din stratul exterior al pamantului in interiorul putului, uneori chiar blocand filtrele prin care intra apa. In timp putul se umple cu nisip diminuand debitul de apa, iar functionalitatea lui se reduce .

In acest caz este nevoie de denisipare (denisipare putdecolmatare put).

Denisiparea  reprezinta procesul de intretinere al putului ce consta in eliminarea prin pompare a nisipului din putul afectat prin sistem aer-lift (tub ejector) introducanduse aer sub presiune de la compresor printr-un tub subtire in dispozitivul de sifonare, iar amestecul de apa-aer-nisip este evacuat printr-un furtun gros treptat obtinanduse o apa potabila, curata si fara impuritati.

Dupa denisipare se obtine:

– marirea permeabilitatii

– evitarea nisiparii forajului de puntile formate oprind trecerea elementelor fine.

– marirea razei efective a forajului si implicit a debitului acestuia.

Denisiparea reprezinta procesul prin care particulele mici de nisip sunt extrase din stratul de apa si eliminate prin pompare intensa cu pompa mamut, la un debit marit, iar particulele mai mari raman in jurul coloanei filtrante a putului, formand un filtru natural, permitand apei sa fie exploatata cu un aspect limpede, fara impuritati.

Prin denisipare se obtine o crestere a debitului de apa, permeabilitate crescuta in zona filtranta a forajului, iar apa exploatata din put va avea un aspect limpede, fara impuritati.

Denisiparea are rolul de a forma în jurul filtrului un filtru natural, format din granule de nisip mai mari din strat prin eliminarea nisipului foarte fin.